Architecture & Design: the Sharifi-Ha house in Tehran

Architecture & Design: the Sharifi-Ha house in Tehran

This is a house that comes with instructions. Yes, Iranian design group Nextoffice used the space-saving technique behind the Murphy bed and created a house that reminds us of Hogwarts: the Sharifi-Ha house in Tehran. They have incorporated a series of semi-mobile rooms that can be re-oriented to allow for more space and sunlight.

Architecture & Design: the Sharifi-Ha house in Tehran

Basically, the Sharifi-Ha house is a stack of three rectangular rooms that can either be aligned flush against the façade of the home or rotated perpendicular to the outer wall creating weather-friendly options for both a winter and summer living space. You can routate the rooms by simply clicking on a button. Nextoffice shares more on the architectural potential of the Sharifi-Ha House:

The project consisted of four major parts: the fixed volume of the structure, the void, fixed volume and the mobile volume, respectively. When the turning boxes are closed, the building captures sunlight throughout the space of the central void, which also connects the two fixed volumes by suspended bridges.

The house adapts to the functional needs of its users. For instance, depending on whether there is a guest or not, the guest room (located on the second floor) can be reconfigured for different purposes. Similarly, home offices and breakfast rooms (turning rooms on the first and third floors) can change the formality of their appearance according to their residents; desires. In other words, there is always the possibility of having different seasonal or lighting scenarios

the concept behind the Sharifi-Ha house in Tehran

Rotation processe of the Sharifi-Ha house in Tehran

Architecture & Design: the Sharifi-Ha house in Tehran

Architecture & Design: the Sharifi-Ha house in Tehran

Architecture & Design: the Sharifi-Ha house in Tehran

Souce: Core 77

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments